AsynjaArt

DNA-släktforskare med akvarellpensel i hand

Kontakt: Anna Edin   0703585363
asynjaart@gmail.com

 

Dröm och verklighet i ett

Konsten att uttrycka sig har följt en krokig stig men aldrig varit riktigt på avvägar. Äntligen är jag helt på rätt stig! Att leva sin dröm som konstnär och DNA-släktforskare gör var dag till en gåva.

En viktig pusselbit i att satsa på min dröm var när jag som släktforskare fick kontakt med Fredrik Mejster för att tyda den kluriga handstilen i en kyrkbok i Skaraborg. Fredrik är släktforskare för Allt för Sverige och på den vägen fick jag möjlighet att måla släktträden som skulle följa med programmets deltagare till Amerika. Då kände jag på allvar att jag var på rätt väg.

Den nisch jag valt är att måla personliga släktträd. Både för att jag själv är släktforskare och för att jag älskar att måla. Jag vill kombinera min förmåga att måla och tolka med dina alldeles egna önskemål. Jag vill göra konstverk som lever upp till de förväntningar du kan ha. 

Den teknik jag mestadels använder i mitt måleri är en kombination av tuschlavyr och akvarell. Det är ett arv av min mentor Rolf Lidberg men också med inspiration av andra mästare som Carl Larsson, Elsa Beskow och Ilon Wikland. Vid större målningar och på väggar använder jag akrylfärg som uttrycksmedel.

DNA löser släktmysteriet

Att hitta en saknad och okänd pappa ger stadiga rötter och visshet för den som länge sökt sitt ursprung. Som en av de sju deltagarna i Peter Sjölunds DNA-team är det en del i mitt jobb att hitta saknade släktingar. Vilken fantastisk sak att kunna bidra med. Tänk vilken glädje för den som känt saknad och får lära känna en pappa, ett nytt halvsyskon, en faster och kusiner. Det blir många släktträffar att fira framöver.

Genjägarna – DNA-släktforskning på SVT

Som en av deltagarna i SVTs satsning på DNA-släktforskning, Genjägarna, tar jag och mina vänner sig an att hitta och förklara hur man kan återfinna sina saknade rötter. Kanske känner man sig inte hel, kanske man saknar någon som liknar en själv, kanske man alltid önskat sig ett syskon. Detta och mycket mer kan man följa i programmen Genjägarna. Se även Sundsvalls Nyheters reportage om programmet: https://sn24.prenly.com/p/sundsvalls-nyheter/2022-09-25/r/8/14-15/965/578575

Större än fingeravtrycket i polisens kalla fall

Samma teknik fungerar för att lösa polisens kalla fall. Det gäller de fall som rör grova våldsbrott och den okände gärningsmannen lämna DNA-spår efter sig. Där vill vi i DNA-teamet kunna bidra till ett avslut för de drabbade anhöriga till brottsoffren. Så snart polisen ger klartecken kan vi påbörja även dessa uppdrag.

Anna Edin – konstnären bakom AsynjaArt

Som person ser jag mig själv som positiv, kreativ, trygg och orädd. Livet har hittills passerat genom två utflugna barn, barnbarn, resor världen över, kreativitet, samhällsengagemang, byggnationer och inredning i gamla och nya hus, natur, trädgård och katter.

Drömmer är att måla släkträd, klura på släktgåtor och kalla fall, sittandes kanske på en soldränkt italiensk sluttning bland oliv- och apelsinträd, eller på resa i husbilen vid en norsk fjord eller vid en trolsk skogssjö med barn och barnbarn på besök.

På Trollska galleriet i Sundsvall lärde jag mig att iakta. Här satt jag i timtal och iaktog hur Rolf Lidberg målade sina naturtrogna blommor och fantasifulla troll. Här kom och gick stans konstnärer. Jag var den som kokade kaffe och lyssnade på alla möjliga och omöjliga historier. Jag var också assistent till en man, Bengt Nordin, som tryckte grafiska blad (serigrafier).

En dag när jag kommit in på konstskola fick jag en gåva jag aldrig glömmer och som jag använder ännu med glädje. Det var en blank, svart akvarellåda fylld med de finaste färger och en pensel av perfekta, handplockade mårdhår. Med dessa konstnärer i ryggen var det med lätta steg jag gick till skolan.

 

 

Söker du släkt och/eller vill ha din släkt presenterad på ett personligt vis? Hör av dig så hjälper jag hjälper gärna till. Jag använder DNA-släktforsning och akvarellpensel och erbjuder handmålade och personliga släktträd att pryda din släktforskning med. Anna Edin/AsynjaArt nås också på 0703585363 asynjaart@gmail.com. Besök gärna AsynjaArt på Facebook www.facebook.se/asynjaart